Afwijkingen van de speekselklieren

Ontsteking en obstructie (speekselsteen)

Ontsteking treedt het meest op ter hoogte van de grote speekselklieren. Het kan bacterieel of viraal zijn of veroorzaakt door een ander micro-organisme. Ook kan het immuun gemedieerd zijn.  Het uit zich door zwelling en wisselende mate van pijn.

Obstructie wordt het meest gezien ter hoogte van de kleine speekselklieren (vooral die van de onderlip) met vorming van een blaas gevuld met speeksel. Een obstructie van de speekselklier van de mondvloer geeft een typische, soms vrij grote speekselblaas onder de tong. Behandeling bestaat uit verwijderen van de blaas met de oorzakelijke speekselklier.

Een bijzondere vorm van obstructie is die door een speekselsteen. Dit wordt het meest gezien ter hoogte van de klier gelegen aan de binnenkant van de onderkaak. Afhankelijk van de ligging van de steen kan die afzonderlijk verwijderd worden of moet het samen met de klier.

Gezwellen

Speekselkliergezwellen ontwikkelen zich het meest in de oorspeekselklier. Van deze gezwellen zijn de meeste goedaardig.

Om de aard van het gezwel te bepalen wordt onder echo met een naald wat weefsel uit het gezwel verwijderd en door de anatoom-patholoog onderzocht. Aan de hand van het resultaat wordt de behandeling bepaald.

Mka Speekselklieren